top of page

Wat stilte doet..

19 juni 2020


Wat stilte doet..


Nu in de voorbereiding van de retraite die we gaan geven gaan mijn gedachten vaak terug naar mijn 1e meerdaagse retraite. Alles was nieuw voor me, de locatie, de groep mensen, het echte los zijn van thuis, geen contact met telefoon, social media etc. Natuurlijk was het eerst onwennig, geen plek voor prietpraat, alleen mijn naam deed er toe. Niet waar ik vandaan kwam, hoe mijn privé leven eruit zag en wat voor werk ik deed. Aan de ene kant een verademing, maar ja waar heb je het dan over? En hoe ga je om met al die ruimte en stilte? Ik ging in eerste instantie de clown uithangen om vooral mijn ongemakkelijke gevoel te verbloemen. Dat is een inzicht dat altijd bij me is gebleven. Door dat inzicht kon ik in de volgende dagen zakken in de rust en de stilte. Heerlijk…alleen maar zijn.


Ontbijten, tekenen, mijmeren in stilte met uizicht op het bos, het roodborstje wat voorbij hipt. Je zintuigen gaan volledig open staan, wat is het fijn om echt te zien, te horen ,te ruiken, te proeven en te voelen. Puur… zonder al die drukte en afleidingen en oeverloos praten over tja…waar gaat het vaak eigenlijk over?


We waren niet alleen maar stil, er werd wel degelijk gesproken, gelachen, gehuild en gedeeld maar echt over de essentiële dingen die er op dat moment toe deden of ruimte kregen om zich te ontvouwen. Juist door diezelfde stilte. En bijzonder maar waar, ik heb me nog nooit zo compleet gevoeld.


Corine


https://www.praktijkhouvast.nl/retraites

John Hain is mijn inspirator voor prachtige kunst en het schrijven van mijn blogs. Als ik zijn kunst zie dan gaat de inhoud voor de bijpassende tekst van de blog vanzelf stromen..

bottom of page